marți, 10 noiembrie 2009

Adio maestre!



Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, a murit astăzi la ora 13:00, la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitală, în urma unui stop cardiac.
Dinică a fost internat din 22 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la Secţia de terapie intensivă, ulterior, pe 27 octombrie, fiind diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu şi candida, pneumonie bazală stânga în remisie, şoc septic şi disfuncţie multiplă la organe.
Actorul a fost operat de colecist, luni seară, şi se afla în stare extrem de gravă necesitând măsuri de terapie intensivă în vederea corectării parametrilor funcţiilor vitale.
În ciuda eforturile depuse de echipa operatorie, Gheorghe Dinică a decedat în jurul orei 13:00 făcând un stop cardiac sub ventilaţie mecanică şi electrostimulare cardiacă.
Timp de treizeci de minute medicii au efectuat manevre de resuscitare, însă totul a fost în zadar. Gheorghe Dinică nu a mai putut fi salvat.

Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, s-a nascut la 1 ianuarie 1934,in Bucuresti.In 1961 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti,si la numai 2 ani de atunci aparea in primul sau film,Strainul.Acestui film avea sa-i urmeze o serie foarte lunga de aproximativ 70 de filme.Pentru rolurile jucate in anumite filme acesta a primit si cateva premii,printre care:premiul Karlovy Vary cu filmul "Prin cenusa imperiului",premiul Troia(Portugalia) cu filmul "Patul conjugal",premiul de excelenta UNITER,1999,premiul special UCIN pentru rolul de print-"Filantropica",2002,actor de onoare al filmului romanesc,premiul pentru intreaga activitate la festivalul T.I.F.,2006.
A jucat mult timp pe scenele celor mai mari teatre din Romania:Teatrul Mic,Teatrul de Comedie,Teatrul Bulandra,Teatrul National,Teatrul Odeon.
In 1996 s-a căsătorit cu Gabriela Georgeta.In 2002 juca rolul unui tigan in filmul Turnul din Pisa descoperindu-si astflel darul de a canta.Scoate asadar si 3 albume,doua dintre ele in anul ce a urmat,2003 intitulate Cantece de petrecere si Cantece de petrecere 2.Urmatorul album este scos in anul 2004 si este intitulat Romanţe. Este si un actor care a jucat in multe seriale de televiziune,chiar si intr-una dintre cele mai iubite telenovele din Romania,Inima de tigan.

Dumnezeu să-l odihneasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu